Szigligeti Vár működtetése

A műemlék vár a Magyar Állam tulajdona és 2008. július 1. óta Szigliget Község Önkormányzata működteti. Korábban az üzemeltetési feladatokat a Váralapítvány látta el.

Az önkormányzat részéről a működtetéssel járó feladatokat Balassa Dániel polgármester koordinálja. Az építési karbantartási munkákat Paál József építészmérnök felügyeli és végzi a műszaki ellenőri feladatokat. Az önkormányzat és minden érintett szakember közös célja a kulturális kínálat magasabb szintre emelése, valamint az örökségturizmus nagyobb jelenléte a község turisztikai kínálatában.

A Szigligetiek számára fontos a vár működtetésére vonatkozóan:

-          tiszta, rendezett körülmények biztosítása az idelátogató vendégek számára

-          biztonságos látogató tér létrehozása

-          programkínálat biztosítása

-          megfizethető belépő megállapítása

-          folyamatos fejlesztések

-          a vár miliőjébe illő szolgáltatások beindítása

Az Önkormányzat erőfeszítései meghozták eredményüket. 2011-ben Magyarország leglátogatottabb várává vált a Szigligeti vár.

Az Önkormányzat szívén viseli a Vár sorsát, amit semmi sem türköz jobban, mint, hogy pályázatot nyújtott be és ezáltal közel 300 millió forintot nyert a vár fejlesztésére az Új Széchenyi Terv keretében. A vár állagának fenntartása, turisztikai szempontú fejlesztése az elmúlt évek során folyamatosan zajlott, azonban ezek a kismértékű fejlesztések minden esetben a szűkös önkormányzati költségvetésből kerültek megvalósításra. A támogatást az épített örökség fenntartása, a közönség számára történő bemutatása mellett, további turistavonzó szolgáltatásokra, attrakciók megjelenésére fordítják. Ezen fejlesztések eredményeképpen a vár, illetve annak korabeli „élete” sokkal látványosabb, valóság hűbb módon kerül bemutatásra. Sokkal elérhetőbb lesz a családosok, kerékpárosok számára, valamint gondolnak a mozgáskorlátozottak is, akik audivizuálás segítségével hallási és látási ingereket kapnak a várról.

A fejlesztések mellett a működtetés fontos elemét jelenti a rendezvények szervezése és az ide látogatók információhoz juttatása. A várról és a rendezvényekről további információ a következő elérhetőségen kérhető:

Cím: 8264 Szigliget, Kossuth u. 54.
Email:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Telefon: +3670/3715346 (csak nyáron)

 

DMC Firewall is a Joomla Security extension!