Műemlék rekonstrukció - a Balaton vára megújul.

A vár jelenlegi kialakítása, műemléki helyreállítása az elmúlt évek, évtizedek következetes munkájának eredménye. Ennek hatására a vár területe "zárhatóvá" vált, területén turistabarát beruházások készültek el úgymint alkalmi rendezvényterület, kőtár, egyszerű vendéglátó épület.
A KDOP-2.1.1/D-12 számú pályázaton elnyert támogatásból elkészíthető a várban történt korábbi kutatások szerinti továbbépítések, értékmegóvások és restaurálások. Ezek egy része korábbi engedélyek és tervek alapján a mostani pályázati forrásból valósítható meg. A feladat részét képezi a "Tanítóház" akadálymentesítése, kiállításának korszerűsítése.

A tervezett építési tevékenységeket a Vár területén 1-24-ig, a várfalon kívüli régészeti kutatást 25-ös, a Tanítóháznál tervezett tevékenységeket 26-27-ig sorszámozva írjuk le:

1. A várhoz felvezető út felújítása
2. Információs pontok kialakítása a csapórácsos kapu előtt3. A Török Bálintról elnevezett alsóvári kaputoronynál kőfalazat (boltváll) magasítása és a belső dongaboltozat építése zöldtetőfedéssel, rajta 4 m-es zászlórúd elhelyezése. A kaputorony É-i sarkában csigalépcső első 3 fokának megépítése.
4. Az alsóvár D-i kortinafala mentén tervezett lépcsősor, mellette a kőfal 60-70 cm magas kiegészítése
5. Kőtár fejlesztése az alsóvári védőtető alatt (gótikus ablak kialakítása, faragott architektonikus elemek elhelyezése, ciszterna rekonstrukció, információs táblák áthelyezése az északi fal nyugati szakaszára, faragott kövek tisztítása)
6. Az alsóvár É-i homlokzata felöl meglévő védőtető alatt kovácsműhely (új kéménnyel) és kiszolgáló blokk építése.
7. Mobil színpadi elemek (fémvázas ponyvafedés) telepítése
8. A felsővári kaputorony rekonstrukciója és a hozzá csatlakozó falszakaszok törtkő falának magasítása 30-300 cm változó magasságban, felvonóhidas kapu makettje
9. A felsővári ÉNY-i lakóházban a fűtőberendezés (fűtőpadka és fűtőnyílás) és a nyíláskeretek rekonstrukciója, a meglévő kőfalazatok magasításával
10. Elektromos hálózat kiépítése a Felsővárban
11. A kápolna elektromos és gyengeáramú installációja
12. A Felsővár belső, vagy tömlöctorony bemutatása
13. A palota északi tornyának robbanását lejátszó 3D-s látvány
14. Falsarkok kváderkő pótlása
15. A palotaszárny fűtőberendezésének rekonstrukciója, a fűtőberendezés és a hozzá csatlakozó falak megemelésével
16. Lépcsőfokok elhelyezése
17. A felsővári konyha-sütőház átalakítása: védőtető építése, kőfal   kiegészítése, tervezett szélezetlen palló homlokzatfelület megjelenítése
18. A kemence helyreállítása és bemutatása
19. Fűszernövénykert kialakítása a felsővárban
20. 4 db. kültéri kamera telepítése
21. A várudvar díszvilágításának megoldása
22. A felsővári északi toronynál a meglévő É-i és Ny-i kőfal magasítása és gyilokjáró egy szakaszának megépítése
23. Vakolatmaradványok restaurátori védelme
24. Kőrestaurálás a kőtárhoz, a felsővári kapuhoz
25. Falon kívüli régészeti ásatás építési munkái
26. Tanítóház akadálymentesítése
27. Vármakettek a Tanítóház udvarán

helyszinrajz

A felsorolt építési munkálatok mellett több audio-vizuális fejlesztés is történik a várban. Ennek keretében valósul meg az audio-giude eszközök üzembe állítása amely érkezéskor a pénztárnál igényelhető és távozáskor ugyanott le is adható.
A vár akadálymentes megtekintését is a modern eszközök teszik lehetővé. Azok számára, akik nem tudnak feljutni a várba a Tanítóházban alakítunk ki egy megfigyelő állást. Az ott felszerelt monitor, ill. egy joy-stick segítségével a látogatók 4db különböző ponton elhelyezett kamerán /20.pont/ keresztül tekinthetik meg a várat.
A Tanítóházban és az alsóvár istálló épületében kerül elhelyezésre egy-egy interaktív monitor amelyeken még több információhoz juthatnak a turisták, ill. folyamatosan ismeretterjesztő filmek vetíthetők.
A felsővár Bencés tornyának egykori - villámcsapás miatt - felrobbanásának élményét a látogatók 3db kronoszkóp /13.pont/ berendezéssel élhetik át.

Sajtóközlemény

„A Balaton várának fejlesztése a történelmi épített örökség turisztikai potenciáljának erősítése érdekében”

Szigliget Község Önkormányzata sikeresen pályázott a Szigligeti vár látogatóbarát fejlesztésére, amelynek keretében közel 302 millió forintot támogatásban részesülnek. A projekt fő célja a szezonalitás csökkentése, a látogatószám növelése, továbbá az épített örökség fenntartása. A fejlesztés eredményeként nyolc új munkahely kerül létesítésre. A Szigligeti vár a fejlesztés hatására függetleníteni tudja magát az időjárás hatásaitól, ezáltal egész évben folyamatosan látogatható turisztikai attrakciót jelent majd a térségbe látogatók számára.

„Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése” címmel pályázati felhívás jelent meg az Új Széchenyi Terv keretében. A konstrukció alapvető célja a hazai turizmus szektor és ezen keresztül a teljes magyar gazdaság versenyképességének erősítése, a turizmusból származó jövedelmek növelése és munkahelyek teremtése.

Szigliget Község Önkormányzata a pályázati kiírás célkitűzéseivel összhangban állította össze pályázati anyagát, melyben olyan beruházás megvalósítására igényeltek támogatást, amely lehetővé teszi olyan turistavonzó szolgáltatások, attrakciók megvalósítását a várban, melyek csökkenthetik a térségre jellemző szezonális ingadozás mértékét és a területi koncentrációt.

Az esélyegyenlőség biztosítsa érdekében a mozgáskorlátozottak számára az ún. „Tanítóházban” interaktív kiállítótér kerül megvalósításra, ahol a várban elhelyezett kamerák által sugárzott képet tekinthetik meg a látogatók.

A vár állagának fenntartása, turisztikai szempontú fejlesztése az elmúlt évek során folyamatos volt, azonban turisztikai szolgáltatások nélkül a főszezonon kívül a látogatószám alacsony. A projekt célja, hogy a szezonalitás megszűntetésével a vár kiemelt turisztikai célponttá fejlődjön, egész éves nyitva tartással.
A folyamatos üzemeltetés és a megnövekedett látogatószám hatására lehetőség nyílik munkahelyteremtésre, melynek fedezetét a turisták által az adott turisztikai célterületen eltöltött tartózkodási idő és az egy főre eső költés növekedése biztosítja.

Szigliget Község Önkormányzatának küldetése a kor igényeit figyelembe vevő fejlesztések nyomán a Szigligeti vár a kulturális- és örökségturizmus egyik meghatározó célpontjává és a kulturális diverzitás jelentős helyszínévé váljon.

DMC Firewall is a Joomla Security extension!