Hírek

Kedves Látogatók!

2013. december 19-én átadták a közel 302 millió forintból megújított Szigligeti Várat!

Az ünnepségen Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes úgy fogalmazott: a vár fejlesztése szép példája annak, hogy a Balaton egyik legszeb pontján élő közösség hogyan tud élni a történelmi múlt adta lehetőségekkel.

piIMG 0646 piIMG 0656 piIMG 0662 piIMG 0672

„A Balaton várának fejlesztése a történelmi épített örökség turisztikai potenciáljának erősítése érdekében”

Készülnek a Várat bemutató makettek

Szigliget vár 2013.11.25 048 Szigliget vár 2013.12.04 006 Szigliget vár 2013.12.04 011 Szigliget vár 2013.12.04 019

A Szigligeti vár 3D rekonstrukciója

A Szigligeti vár 4 történelmi korszakát bemutató 3D rekonstrukciós munkák a végéhez közelednek. A számítógépes rekonstrukciót egy nagyon komoly és alapos szakmai előkészítő munka előzte meg, melyet a vár feltárását végző Gere László és Szőke Balázs készítette el. Az így elkészült szakmai anyagok alapján kezdődtek az építési munkálatok a virtuális térben. A modellezés során nagy figyelmem irányult a részletes és szakmailag hiteles rekonstrukció készítésére, így alakulhatott ki a végleges modell szint, mely még nem tartalmazott színeket és textúrákat.

 camera03 XVII

A virtuális építkezés következő szakaszában – szintén egy hosszú és munkaigényes előkészítés után – elkészült a lezárt modellek színezése és textúrázása. A munkafolyamat során számos olyan apró részletet is figyelembe kellett venni, amivel még látványosabb és hitelesebb lehet az animációs kisfilm és az álló képek. A valósághoz nagyon közelítő, látványos animációs filmet készítenek.

szig13sz animkep02 szig13sz animkep03 

Jelenleg az elkészült kameramozgások képszámításait végzik a számítógépek, az elkészült 15 perces animációs kisfilm hamarosan látható lesz a Szigligeti Várban.

15 perces animációs film készül a Szigligeti Várról

szigliget textura teszt02 szig13sz animkep01

Az animációban láthatóak lesznek speciális robotrepülős felvételek, helyszínen forgatott részletek, 2D rajzolt elemek és a vár 7 korszakát (1 a vár története előtti időszak, 4 történelmi korszak és két a modern kori változásokat bemutató rész) bemutató 3D animációs technológiákkal készült jelenetek is. A vár történetét nemcsak a képek alapján, hanem a magyar nyelvű narrációval és angol nyelven feliratozott szövegen keresztül is megismerhetik a várba látogatók. A munka során bemutatásra kerülnek azok a részek is, melyek a mostani pályázat keretein belül kerültek megvalósításra.

Különleges alkalmazás az érintőképernyős terminálokon

 swipe belso

A várban kihelyezett érintőképernyős terminálokon kialakításra került egy különleges alkalmazás, mely segítségével a látogató pontosan megismerkedhet a vár arculatának és építéstörténeti változásainak fázisaival. A speciális alkalmazásban ugyanabból a virtuális kamerából „fényképezett” nézőpontból több történelmi korszak képe is pontosan egymásra illeszthető és ezek összehasonlíthatóak. Az így kialakított program segítségével a látogató az érintőképernyőt megérintve egy csúszka segítségével változtathatja meg az egyik képet a másik képen. Reméljük az új technológiai megoldások sok látogatónak fognak örömet okozni.

Video megfigyelőrendszer

A Várban elhelyezett kamerák képeit a tanítóházban megtekinthetik mindazok, akik bármilyen okból nem tudnak felmenni a várba, de számítógépek és más média lejátszók segítségével filmeket, képeket lehet megjeleníttetni a nagyteljesítményű készülékeken. A képátló lehetőséget, biztosít arra is, hogy apró tárgyakat nagy méretben lehessen alaposabban szemlélni a kivetítőn. Joystick segítségével aktívan lehet befolyásolni a kamerák látószögét, így meg lehet szemlélni, hogy éppen mi folyik a várban. Internet elérhetőséggel biztosítjuk, hogy a rendezvényekről, kiállítási anyagokról ízelítő kerüljön fel a hálóra. A látottak alapján, még többen látogassák meg a Szigligeti várat és csodálhassák meg annak minden szépségét és érdekességét. 

videomegfigyelo

Színpad hangosítása

A színpad speciális helyszín, mert mobil. Adottságai figyelembevételével kellett megtervezni a hangosítást, hogy a nagyzenekaroknak, rock együtteseknek éppen úgy megfeleljen, mint a szavalóverseny részvevőinek. A hangminőséget és hangerősséget úgy kellett még a tervezőasztalon megálmodni, hogy a fentiek semmilyen körülmények között ne csorbuljanak.

A termékek, amik be lettek tervezve és leszállítva, olyan minőségűek, amik már más színpadokon bizonyították tudásukat és megbízhatóságukat. Aktív és passzív hangdobozok, erősítők, vezetékes és RF ének, dob és hangszer mikrofonok, kiegészítők a legnagyobb márkáktól rendelt elemei a hangosítási technikának. A keverőpult messze teljesíti az elvártakat.

hangositas

Színpad világítása:

Mobilitás ebben az esetben is fő szempontot képviselt. Más és más kívánalmak merültek fel a szereplők megvilágítása esetén. Kompromisszumok nélkül tudtuk megoldani, hogy a hanghatások és a fény effektek szinkronban legyenek. A színpad teljes megvilágítása három különbező fényű és teljesítményű rendszeren keresztül éri el a kívánt hatást. Mindezt még a keverőpulton keresztül programozni lehet. De a technikus bármikor be tud avatkozni mind a hang, mind a fények kompozíciójának a legjobb eredménye érdekében.

A mellékelt fotókon láthatók a felhasznált elemek: 

vilagitas

Elkészültek a robotrepülős légi felvételek a Várról, a film a Várgalériába hamarosan feltöltésre kerül

A Szigligeti Várról rendkívül látványos és érdekes robotrepülős felvételek készültek az elmúlt időszakban több alkalommal. Az elkészült videó felvételekből egy rövid, csak robotrepülős légi felvételeket tartalmazó kisfilm is készült, mely hamarosan megnézhető a Várgalériában és a Szigligeti Vár youtube csatornáján.
A robotreplülés során készült további felvételek és ezek speciális felhasználása (élő képre illesztett 3D rekonstrukciója a várnak) látható lesz majd a várban megtekinthető 15 perces animációs dokumentumfilmben is.

GOPR0031 resize GOPR0197 resize IMG 7706 res

 3D filmforgatás a Várban

A Szigligeti Várban nem csak robotrepülős felvételek, hanem nagy felbontású kamerákkal forgatott jelentek, valamint egyedi beállítású és mozgású time lapse képsorozatok is készülnek.
A kamera mozgások meghatározásakor az egyik fő szempont volt, hogy az egymásra vágott forgatott és a 3D jelenetekkel pontosan bemutassuk és a látogatók számára elképzelhetővé tegyük az egyes területek korabeli képét. Az így elkészült felvételek a vár történetét és a korát bemutató 15 perces animációs film jeleneteiben láthatják majd az érdeklődők a várban elhelyezett információs terminálokon.

 IMG 5842res IMG 5806res res

 

Készülnek az Érintőképernyős terminálok

terminal nyitokep latvanytar reszletes

A vár nagy forgalmú, jelentős pontjain elhelyezett kültéri és beltéri érintőképernyős terminálok nem csak az éppen látottakról adnak hiteles, pontos, szakszerű tájékoztatást, hanem légi felvételek, gömbpanorámák és más érdekességek jeleníthetők meg a berendezéseken.
A készülékek bevonják a látogatókat az adott korban élő emberek mindennapjaiba, az elmúlt, de nem feledett kort elevenítik meg. Térképekkel segítik a tájékozódást. Virtuális sétára hívják a látogatókat a jelenben és a múltban egyaránt. A várban történt jelentős eseményekről készített filmeket lehet megtekinteni, így aki éppen nem tudott jelen lenni az eseményen, az is ízelítőt kaphat. Olyan tárgyak, eszközök bemutatására is ad lehetőséget, amik jelenleg valamilyen okból nem láthatóak a kiállításon, de a várhoz, vagy az ott élő emberekhez tartozik.

Ha nem tudnak feljutni a Várba - kivetítő a Tanítóházban

Betegségüknél, koruknál fogva, vagy csak az időjárás viszontagságai gátolják, vagy más egyéb okból kifolyólag nem tudnak feljutni a várba, kamera rendszeren keresztül tekinthetik meg az éppen a várban történő eseményeket egy 106 cm-es kivetítőn.

A kivetítő alkalmas képek, filmek megjelenítésére is. Az érintőképernyős terminál tökéletes kiegészítése. Így akik eljutnak az oktatóházig, élő képen nézhetik a vár pillanatnyi eseményeit, több kamera képén. Tetszőlegesen választhatnak abból a kínálatból, mely nagy gonddal lett kiválasztva, hogy a látogatók minél hitelesebben és érdekesebben ismerjék meg a vár múltját jelenét és kicsit betekinthessenek jövőjébe is. 

Megérkeztek az érintőképernyős Videóguide-ok!

videoguide

A videóguide az egyéni látogatókat segíti a látottak megismerésében több nyelven. Saját hangszóróval, vagy fejhallgatóval.
A látogatónak nincs más tennivalója, mint kiválasztja, hogy milyen nyelven kívánja, meghallgatni a kísérő anyagot. Ezt egyetlen mozdulattal megteheti a képernyőn megjelenő nemzetiségi zászlók megérintésével. A várban több helyen elhelyezett jeladók vezérlik a készüléket. Ahogy a látogató megközelíti a jeladót, az automatikusan elkezdi lejátszani a hozzá tartozó hang, kép vagy videó anyagot.
Számos esetben az éppen nem látható, de a témához tartozó információt az eszközön keresztül tudnak bemutatni. 
Tartozéka kényelmes és biztonságos nyakpánt, hogy a látogatónak szabadon maradjon mindkét keze.

 

Javában folynak az építési munkálatok

A vár építészeti felújítása segíteni fogja a látogatókat abban, hogy jobban megismerjék a korabeli építészeti megoldásokat, azok használhatóságát és egyben lássa a vár meghatározó építészeti elemeit. Ebben segít majd a várhoz felvezető út felújítása, a Török Bálintról elnevezett alsóvári kaputoronynál kőfalazat magasítása és belső dongaboltozat építése, és a kaputorony É- i sarkában csigalépcső első három fokának megépítése. Ide tartozik még az alsóvár déli i kortinafala mentén tervezett lépcsősor, a kőtár fejlesztése az alsóvári védőtető alatt, a ciszterna rekonstrukció, a felsővári kaputorony rekonstrukciója valamint a palotaszárny fűtőberendezésének rekonstrukciója, a fűtőberendezés és a hozzá csatlakozó falak megemelésével.

A fejlesztést követően még több kiállítást tekinthet meg, illetve megismerheti a korabeli mesterségeket is. Ebben segít majd az alsóvár északi homlokzata felöl meglévő védőtető alatt egy kovácsműhely (új kéménnyel) és kiszolgáló blokk építése, a felsővári északnyugati lakóházban a fűtőberendezés (fűtőpadka és fűtőnyílás) és a nyíláskeretek rekonstrukciója és a tömlöctorony bemutatása. Szintén érdekes élmény lehet majd a felsővári konyha-sütőház bejárása, a helyreállított kemence, vagy a felsővár új fűszerkertjének megtekintése.  

Bővebben a "Az építési munkálatok" menüpontban

 

A Tanítóházban történő fejlesztések

A Tanítóházban jelenleg is megtalálható a várkiállítás. Ennek átépítése, kibővítése, akadálymentessé tétele a projekt tárgya.
A belső enteriőrben készül egy működő kályha-rekonstrukció a várban talált leletek felhasználásával, bútorokkal, faliképekkel, csillárral, valamint egy a vári ásatások során előkerült lőportartón ábrázolt reneszánsz korabeli életképpel. Lesz egy 1:200 léptékű makett, ami a látásukban korlátozottak számára is bemutatja a várat. A kiállítás másik termében használati eszközöket, fegyvereket lehet majd megtekinteni, valamint itt lesz az a nagyméretű monitor, ahol a vár négy pontján elhelyezett webkamerák képeit lehet megtekinteni. Ez elsősorban azoknak szól, akik nem tudnak a várba felmenni. A tetőtéri részben két helyiség van jelenleg is, ezek kényelmesebb megközelítésére a jelenlegi lépcsőt átépítik. A Tanítóház udvarára kerülnek a környék vármakettjei (Szigliget, Csobánc, Tátika, Rezi, Hegyesd), amik mind a gyerekeknek, mind a látásukban korlátozottak számára élvezetesen mutatják be ezeket az építményeket. A meglévő parkolóhelyet akadálymentessé alakítják át.

 

Tíz év után folytatódott a szigligeti vár feltárása

2013 nyarán, pontosan tíz évvel a régészeti munkálatok lezárása után ismét feltárás zajlott a Balaton várában. Dr. Gere László és csapata egy külső bástyát tártak fel, amely a felsővár keleti falán kívül, egy meredek sziklafal tetején áll. Az ásatás során az eredetileg gondoltnál nagyobb kiterjedésű védmű pontos rendeltetése, és a többi épülethez való viszonya nem tisztázódott, ez még a későbbi, kiértékelő munkának lesz a feladata. Ugyanakkor egyes elképzelések szerint függőhíddal, egy másik szerint egy, a konyha felett nyíló ajtón közelítették meg a vár lakói a bástyát.

DMC Firewall is a Joomla Security extension!